Veilig spelen
De regels met betrekking tot veiligheid van springkussens en attracties is vastgelegd in de WAS23
Wat betekent NVWA?
Je hebt er vast wel eens van gehoord, de NVWA. De Nederlandse Voedsel- en WarenAutoriteit. Zij hebben de kerntaak om toezicht te houden of bedrijven en organisaties zich wel aan wetten en regels houden. In het geval van het Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen controleren zij of Attractieverhuurders hun attracties en luchtkussens verhuren volgens het WAS.
Goedgekeurde attracties hebben een uniek RAS-nummer. Hieronder vallen kermisattracties, maar bijvoorbeeld ook een bungee trampoline en rodeostier. Gemeenten kunnen voor het verlenen van een vergunning via het RAS (Register attractietoestellen en speeltoestellen) makkelijk controleren of een attractie is goedgekeurd en voldoet aan de veiligheidseisen. Attracties moeten afhankelijk van de complexiteit jaarlijks, 2-jaarlijks of 3-jaarlijkst gekeurd worden.
Luchtkussens moeten beschikken over een geldig certificaat dat voldoet aan de NEN-EN 14960 veiligheids- en kwaliteitsnorm. Daarnaast moet een luchtkussen uiteraard goed worden onderhouden en jaarlijks worden geïnspecteerd. Op dit moment is een periodieke herkeuring voor luchtkussens nog niet verplicht. Verhuurders zijn vooral verplicht om huurders te wijzen op de veiligheidsinstructies. Ook moeten verhuurders logboeken en een ongevallenregistratie bijhouden. Wil je meer lezen over het WAS?
Uiteraard verhuren wij uitsluitend springkussens welke zijn voorzien van een geldig certificaat dat voldoet aan de NEN-EN 14960 veiligheids- en kwaliteitsnorm.
Wij voeren wij jaarlijkse inspecties uit op onze kussen en
verzorgen we het nodige onderhoud (grondig reinigen).
Ook houden wij een ongevallenregistratie bij.
Veranderingen in de wet voor luchtkussens: WAS 2023
Inleiding
In de huidige tijd van TV, computer en mobiele telefoon is spelen en bewegen extra belangrijk. Bijvoorbeeld voetballen, hutten bouwen of rolschaatsen. Maar ook een luchtkussen nodigt uit om te bewegen. Springen, rennen, klimmen en glijden. Net als bij ieder ander spel, kan er tijdens het spelen op een luchtkussen een ongelukje gebeuren; een bloedneus of een schaafplek. Dat is vervelend, maar dit zijn de risico’s die erbij horen.
Helaas is het landelijk aantal geregistreerde ernstige ongevallen met opblaasbare speeltoestellen gestegen. Om de veiligheid omtrent luchtkussens te vergroten wordt vanaf 1 juli 2021 het WAS aangepast.
(
WAS is de afkoring van:
Warenwetbesluit Attractie-
en
Speeltoestellen).